search.png
nl

Producten
Print pageSend page

Reductie van milieubelasting van gebouwen

Onderzoek heeft aangetoond dat gebouwen verantwoordelijk zijn van ľ van de CO2 emissies in de industrielanden. Met onze producten leveren wij een belangrijke bijdrage tot de reductie van het energieverbruik door verwarming en airconditioning. Isolatie vormt hier de sleutel tot het succes. Hieronder worden enkele voorbeelden genoemd.


 • De energie die wordt benodigd voor de productie en het transport van glaswol, is honderd keer kleiner dan de hoeveelheid energie die kan worden bespaard met het gebruik van glaswol als isolatiemateriaal in een gebouw.

 • Vergelijkt men een glazen ruit uit de jaren negentig met een glazen ruit van nu, kan worden geconcludeerd dat 20 jaar research & development op dit gebied tot een zesvoudige verhoging van de energie-efficiŽntie heeft geleid.

 • De ontwikkeling van schakelbaar glas heeft er bovendien voor gezorgd dat in de zomer veel energie kan worden bepaard, want met een druk op de knop dimt het verduisterde glas de zonnestraling, waardoor het energieverbruik van airconditioningsinstallaties wordt verlaagd.

 • Bovendien ontstaan optimale synergetische effecten, want vele innovaties kunnen discipline-overkoepelend worden toegepast. Zo wordt bijvoorbeeld vandaag de dag een innovatieve, in de droogbouw ontwikkelde akoestische folie toegepast als zonnecelfolie bij de productie van autoglas.

 • Saint-Gobain investeert ook volop in de ontwikkeling van de LED-technologie. En dit heeft een goede reden: LED-lampen verbruiken vijf keer zo weinig energie dan normale gloeilampen, de levensduur is 100 keer zo lang en het lichtspectrum lijkt op dat van normaal daglicht, waardoor de comfortbeleving wordt verhoogd.

 • Al onze bouwmaterialen worden aan een strenge controle onderworpen. Op basis van een expertise worden alle afzonderlijke producten beoordeeld en aansluitend de verdraagzaamheid voor mens en natuur getoetst. Hierbij wordt uitgegaan van de gehele levensduur van een product, dus van de productie tot de afbraak of de recycling ervan. Onze interne procedures op dit gebied voldoen aan alle geldende internationale normen.

Bevordering van hernieuwbare energieŽn

Wij zijn ervan overtuigd dat zonne-energie ťťn van de energiedragers van de toekomst is!

Een bewijs hiervoor levert onze drievoudige activiteit binnen het concern:


 • de ontwikkeling en de verkoop van componenten en materialen voor de productie van fotovoltaÔsche modules (bijv. Albarino-glas, kunststoffen)

 • de productie van fotovoltaÔsche zonnecelmodules

 • de ontwikkeling en de verkoop van totaaloplossingen op het gebied van wonen alsmede industriŽle en kantoorgebouwen (bijv. Solarkauf, Saint-Gobain Solar Systems)

Optimalisatie van de waterkringloop

Met onze producten voor drinkwater en afvalwater van Saint-Gobain PAM waarborgen wij in meer dan 100 wereldmetropolen en in meer dan 1000 grote steden de waterkringloop. Onze extreem stabiele ductiele gietijzeren buizen zorgen ervoor dat niets in het drinkwater terecht komt wat daar niet thuishoort en dat verontreinigd water niet in het milieu wordt geloosd.

De Saint-Gobain-waterrichtlijn van 2011 geldt voor alle locaties wereldwijd. In het kader hiervan zal de groep de kwantitatieve en kwalitatieve effecten van haar activiteiten op het water zoveel mogelijk reduceren, zowel wat het waterverbruik als het afvalwater betreft.

Het doel is om de hoeveelheid afvalwater tot 2025 met 80 procent te reduceren (basis: 2010).
 

Ontwikkeling van efficiŽnte en energiebesparende voertuigen

Twee trends in de ontwikkeling van autoglas dragen bij tot de reductie van het energieverbruik en de uitstoot van emissies: de optimalisatie van het gewicht door de toepassing van dunner glas en het gebruik van high tech-zonnecelfolies voor verschillende toepassingen.

In de door Sekurit ontwikkelde ClimaCoat-voerruit is een onzichtbare zonnecelfolie verwerkt, die een verwarmingsfunctie ontwikkelt zodra deze onder spanning komt te staan. Hierdoor is de ruit in de winter binnen enkele minuten geheel vrij van ijs, en warmt het voertuig in de zomer langzamer op doordat de folie zonnestraling reflecteert.

Een soortgelijke folie wordt gebruikt als akoestische folie die ervoor zorgt dat minder rol-, motor- en omgevingsgeluiden het voertuig binnendringen.

Met deze innovaties worden enerzijds energie bespaard en natuurlijke hulpbronnen ontzien, en anderzijds een hoge mate van comfort bereikt.
 

Vergroten van het bewustzijn voor milieuonderwerpen

In nagenoeg alle landen waarin Saint-Gobain actief is, zijn samenwerkingsverbanden opgericht die ten doel hebben om het milieu te beschermen. In Duitsland is Saint-Gobain toegetreden tot het initiatief ďGreen BuildingĒ. Door middel van deze samenwerking kunnen ook anderen profiteren van de expertise van Saint-Gobain op het gebied van milieugerelateerde onderwerpen. Een ander belangrijk intiatief in Duitsland is CO2NTRA..

Verdere informatie over de belangrijkste projecten vindt u hier:
CO2NTRA.(Duitsland): http://www.contra-co2.de/desktopdefault.aspx/tabid-156a
Isolons la Terre (Frankrijk): www.isolonslaterre.fr
Founding Energy Efficiency Label (Frankrijk): www.effinergie.org/site/Effinergie
Isoterra (BelgiŽ): www.isoterra.be
Spaar het Klimaat (Nederland): www.spaarhetklimaat.nl/
Isolando (ItaliŽ): www.isolando.com

Join the conversation
 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Google+
 • Xing
 • Kununu